Espanjalainen Lihapata

 Espanjalainen lihapata Iidan tapaan
 
Karjalanpaistia                                 500 g
Chorizoa                                            400 g
 
Punaista paprikaa                            1 kpl
Punasipulia                                       1 iso
Valkosipulia                                      2 isoa kynttä
Chiliä                                                Sopivasti (meillä 2 kpl tulista sorttia)
 
Tomaattimurskaa                             400 g
Tomaattipyrettä                                 3 rkl
 
Laakerinlehtiä                                   2 kpl
Paprikajauhetta                                1 rkl
Cajun-maustetta                               1 rkl
Suolaa
Pippuria
 
Punaviiniä                                          2 dl
 
Voita (paistamiseen)
 
 
Paista liha pannulla pinnalta kauniin ruskeaksi. Mausta hieman suolalla ja pippurilla. Kaada ne sitten valurautapataan (emaloitu pata) odottelemaan. 
 
Pilko chorizo ja heitä pannulle. Nakkaa perään myös pilkottu sipuli, chili ja valkosipuli. Kääntele pannulla muutaman minuutin ajan, mutta ei liian kovalla lämmöllä. Kaada sitten kaikki pataan lihojen seuraksi.
 
Lisää pataan pilkottu paprika, tomaattimurska ja -pyre sekä mausteet. Sekoittele ja kääntele mausteet tasaisesti lihojen ja muiden sekaan. Lorauta mukaan punaviini.
 
Laita kansi päälle ja pata 200-asteiseen uuniin noin 1,5 tunniksi. Ruoka on valmista kun liha on mukavan mureaa.
 
Lisukkeena toimii erinomaisesti peruna-bataattimuusi.
 
Lisävinkkejä:
 
Anna lihan lämmetä huoneenlämmössä noin puoli tuntia ennen valmistusta. Käytän usein karjalanpaistilihaa sen helpon saatavuuden ja kohtuullisen hinnan vuoksi. Yhtä hyvin tähän käy possun sisäfilekin. 
Chorizoksi olen valinnut kohtuuhintaisen ja maukkaan peruschorizon. Siitä kannattaa leikata irti ohut kuori ennen paistamista. Joskus laitan sekaan myös (siis lisäksi!) Marskin gourmet-chorizoa, joka on pehmeämpi ja antaa enemmän makua koko pataan. Chorizoa ei siis voi olla liikaa tässä padassa.
 
Tässä ruoassa punaviinillä ei ole niin väliä. Padan voi tehdä hyvin ilman viiniäkin, jos se sattuu unohtumaan. Se antaa kuitenkin makua, ja onhan sitä ihan mukava juoda siinä ruoanlaiton yhteydessä muutenkin.
 
Luksusvalinta: La Montesa 2012, Palacios Remondo, DOCa Rioja, Espanja
http://www.alko.fi/tuotteet/927697/?fromsearch=true
 
Tuotteet 1 - 5  (Yhteensä 5)
Valurautapata 5L ovaali - Padat ja uunivuoat - 4638100 - 1
Gense
158,00 €
tai alk. 9 € /kk
Heti varastosta
Kauha- turkoosi silikonia - Työvälineet - CWLADBLAU - 1
colourworks
13,50 €
Tuote tilapäisesti loppu
Paistinlasta vihreä - Työvälineet - CWTURNGRN - 1
colourworks
13,50 €
Heti varastosta
Uunipata 4,2 l punainen - Padat ja uunivuoat - LC2117724060 - 1
Le Creuset
245,00 €
tai alk. 11 € /kk
Tuote tilapäisesti loppu
Valurautapata 4,2 l sininen - Padat ja uunivuoat - LC2117724200 - 1
Le Creuset
245,00 €
tai alk. 11 € /kk
Heti varastosta